Safe and Sound Protocol

Achtergrond

Het ‘Safe and Sound’ Protocol (SSP) is een hele toegankelijke nieuwe methodiek voor kinderen en volwassenen waarbij het autonome zenuwstelsel weer leert om zich te ontspannen. Het is gebaseerd op de polyvagaal theorie van Dr. Stephan Porges die hier decennialang onderzoek naar gedaan heeft met name op het gebied van stress en veiligheid. Zijn theorie wordt inmiddels internationaal erkend en toegepast.

“Nourish and awaken the nervous sytem.
Feel better. Think better. Connect better.” Dr. Stephan Porges

Doelgroep

SSP is een praktische therapeutische toepassing die hieruit is voortgekomen. Oorspronkelijk is deze therapie ontworpen voor het verlagen van overprikkeling bij autistische kinderen. Echter de methodiek wordt inmiddels ook toegepast bij andere doelgroepen. Denk hierbij aan emotionele overprikkeling, angst, AD(H)D, trauma, concentratieproblemen. Ook bij volwassenen die last hebben van een ‘overprikkeld’ zenuwstelsel en continue in een fight/ flight stand (stress) staan kan de therapie positieve uitwerkingen hebben.

Doel

De speciale gefilterde en bewerkte muziek is zodanig samengesteld dat deze het zenuwstelsel helpt te kalmeren, waardoor men meer veiligheid ervaart in zijn/ haar lijf. Hierdoor kunnen we de signalen van de wereld om ons heen beter ontvangen, verwerken en erop reageren. Doordat prikkels en emoties beter worden gereguleerd kan sociaal contact makkelijker worden. Al met al een betere emotionele balans, meer veerkracht en verminderde gevoeligheid. Ook andere therapie├źn kunnen na SSP soms effectiever ingezet worden, omdat men zich veilig voelt en meer openstaat voor de wereld om zich heen.

Praktisch

Middels een hoofdtelefoon wordt er 5 uur (verspreid over 10 opeenvolgende dagen) naar bewerkte en
gefilterde muziek geluisterd. Er is verschillende muziek voor kinderen en volwassenen. Tijdens het luisteren doen we een rustige (stille) activiteit. De luistersessies kunnen bij mij op de praktijk plaatsvinden. Daarnaast is het ook mogelijk om de muziek thuis te beluisteren middels een app op de telefoon. Ik begeleid dan op afstand. Zeker voor kinderen is dit een fijne optie omdat ze in hun eigen ‘veilige’ omgeving zijn. Hierbij zit een volwassene (bijv. ouder) fysiek bij het kind.

Tarief

Begeleiding kinderen: 360 euro incl. BTW.
Voor luisteraars van mijn podcast met Karin Geenen geldt een speciaal tarief van 300 euro incl. BTW. Dit tarief is geldig bij inschrijvingen tot en met augustus. Veel luisterplezier!

Begeleiding volwassenen: 540 euro incl. BTW.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact met me op. Tijdens een vrijblijvend kennismakings/ intake gesprek bekijken we samen of SSP op dit moment het meest passend is.