Focus Therapie

Achtergrond

Het focussysteem is het kernproduct van Unyte | iLs voor het verbeteren van de hersenfunctie. Dit gebeurt door integratie van hersenen en lichaam door middel van multisensorische input. Het focussysteem is gebaseerd op het feit dat we onze hersenen kunnen veranderen – we kunnen het in wezen opnieuw bedraden door middel van specifieke en herhaalde stimulatie, een concept dat bekend staat als neuroplasticiteit. Net als bij het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen met lichaamsbeweging, zijn we in staat om op elke leeftijd neurologische paden en synaptische activiteit op te bouwen. M.a.w. ons brein te trainen.

Doel

Het focussysteem is ontworpen voor thuisgebruik, bestaande uit therapeutisch behandelde muziek gecombineerd met leuke bewegingsactiviteiten, en indien klaar, cognitieve uitdagingen om hersennetwerken verder te activeren. Hierdoor wordt het ontwikkel- en leervermogen van kinderen, tieners en volwassenen positief beinvloedt. Waar de ontwikkeling stagneert kan deze nu weer in beweging komen.

Doelgroep

Vooral bij jongere mensen en degenen die herstellen van een blessure, ontwikkelt deze geënsceneerde benadering een basis die misschien nooit volledig is ontwikkeld of werd onderbroken vanwege een gebeurtenis. Met de juiste stimulatie leidt het vermogen van de hersenen om informatie met succes te verwerken en vast te houden tot betere academische resultaten. Bovendien is er een toegenomen vermogen om impulsen te beheersen, gedrag zelf te reguleren en op gepaste wijze met anderen om te gaan.

Tieners en volwassenen zien ook verbetering op deze gebieden, evenals verbetering in begrijpend lezen, concentratie, geheugen en prestaties op het werk. De meesten rapporteren minder stress en angst en een gelukkiger karakter.

Praktisch

Het kind, tiener of volwassene luistert naar bewerkte en gefilterde klassieke muziek via een speciale hoofdtelefoon met beengeleiding (trilling via de schedel). Tijdens het luisteren doen we leuke lichamelijke oefeningen (aangepast op de persoon/ leeftijd) waarbij o.a. balans, coördinatie, zicht, en gehoor een rol spelen. Het lichaam en brein worden gelijktijdig multisensorisch, m.a.w. op verschillende manieren ‘gestimuleerd’, waardoor ontwikkeling tot stand kan komen. Afhankelijk van de vraag kiezen we één of meerdere aandachtsgebieden. Denk hierbij aan:

  • Kalmeren
  • Sensorische integratie/ Motoriek
  • Aandacht/ Concentratie
  • Lezen/ Luisteren
  • Optimaal presteren

Er wordt 3-4 uur per week thuis geoefend. Ik begeleid hierbij op afstand en soms doen we een sessie op de praktijk. Afhankelijk van de module(s) gaan we samen enkele weken/ maanden aan de slag. De materialen die hiervoor nodig zijn (hoofdtelefoon, ipod met muziek, bewegingsattributen) worden hierbij per maand gehuurd bij iLs | Unyte.